Indexeren mag opnieuw en huurprijzen stijgen

Vanaf 1 oktober 2023 eindigt de bevriezing van huurprijzen voor slecht geïsoleerde huizen in Vlaanderen. Verhuurders kunnen nu de huurprijzen aanpassen voor huizen met een EPC-label E/F of zonder label. Huizen met een D-label hebben geen beperking meer op huurprijsaanpassingen. Ongeveer 275.000 huurders zullen een nieuwe berekeningsmethode ontvangen, inclusief een correctiefactor afhankelijk van het energielabel en de startdatum van het huurcontract. Voorbeelden zijn te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

In de eerste helft van 2023 steeg de gemiddelde huurprijs voor gezinswoningen in Vlaanderen, met de grootste stijging in vijf jaar. West-Vlaanderen blijft de meest betaalbare provincie, met voornamelijk verhuurde rijwoningen.
CIB voorspelt een verwachte prijsstijging van huurprijzen in Vlaanderen voor het hele jaar 2023. Deze stijging zou niet hoger zijn dan 6% en hangt af van de invloed van inflatie op de huurmarkt.
In het voorjaar van 2023 steeg de huurprijs voor appartementen meer dan die van huizen. Rijwoningen werden slechts licht duurder, maar de gemiddelde huurprijs steeg naar boven de 900 euro.