Een huis of een appartement huren werd vorig jaar 6,4 procent duurder tot 868 euro gemiddeld per maand, een recordstijging volgens de federatie van vastgoedmakelaars CIB. 

We zien duidelijk dat er steeds meer vraag is en dat het aanbod afneemt. Dat is een dramatische tendens. Je ziet dat aan het grote aantal kandidaten om een bepaalde woning of appartement te huren. Voor de meeste panden is het aantal kandidaten verdubbeld, van 10 à 15 naar 25 en meer. Zeker als de huurprijs wat lager ligt, is de concurrentie moordend.

(Bron: de Tijd)

Enkele tips voor het in aanmerking te komen van een huurwoning in een krappe huurmarkt:

Bereid je documenten voor:

  • Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten op orde hebt, zoals loonstrookjes (die voldoen) van de 3 laatste maanden, kopie van identiteitsbewijs, gezinssamenstelling en eventueel referenties van vorige verhuurders.

Flexibiliteit in verhuisdata:

  • Als je flexibel bent met de verhuisdatum, kan dit in je voordeel werken. Dit geeft de verhuurder meer ruimte en kan je kansen vergroten.

Persoonlijke presentatie:

  • Maak een goede indruk bij de bezichtiging. Wees beleefd en laat zien dat je de woning goed zult onderhouden.

Referenties:

  • Als je positieve referenties van vorige verhuurders kunt verstrekken, kan dit je geloofwaardigheid vergroten.

Wees snel en proactief:

  • Reageer snel op beschikbare woningen en plan bezichtigingen zo snel mogelijk. Dit laat zien dat je serieus bent en vergroot je kansen.

Het is belangrijk is om eerlijk te zijn in je communicatie en om respectvol om te gaan met de verhuurders en het verhuurproces.